onsdag 21 december 2011

Saffransbullar med vanilj

Det här receptet är helt underbart. Så himla goda bullar och ganska enkla att göra. I orginalreceptet ska det dessutom vara rivet apelsinskal i men det skippade jag:-) Skippade även pärlsockret för jag hade inget hemma.

Deg

25 g jäst
8 ½ dl (510g) vetemjöl
1 krm salt
2 ½ dl mjölk
1 kuvert á 0,5g saffran
½ dl strösocker
75g rumsvarmt smör
1 ägg

1. Smula jästen i en stor degbunke.

2. Mät upp och blanda mjöl och salt.

3. Ljumma mjölken till fingervärme.

4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

5. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.

6. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna i 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.

7. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Fyllning

75g rumsvarmt smör
1 dl  strösocker
1 tsk vaniljpulver
finrivet apelsinskal av 2 apelsiner

1 ägg till pensling
pärlsocker och hackade hasselnötter att strö över.

1. Medans degen jäser så rör du under tiden ihop smör och socker till fyllningen. Rör även i vaniljpulver och apelsinskal.

2. Kavla ut degen till en ganska långsmal rektangel, ca 1 cm tjock.

3. Bred på fyllningen. Vik ihop degen till ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

4. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna glest på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och hackade hasselnötter och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar