Deg
50 g jäst
17 dl (1020g) vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran à 0,5g
1½ dl socker
100 g rumsvarmt smör
250 g kesella
1 ägg till pensling
russin till dekor
1. Smula jästen i en stor degbunke.
2. Mät upp och blanda mjöl och salt.
3. Ljumma mjölken till fingervärme.
4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
5. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och Kesellan. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna i 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.
6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
7. Dela degen i ca 35 mindre bitar och forma till önskade figurer. Lägg bullarna glest på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 6-7 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar