onsdag 21 december 2011

Lussekatter

I år prövade Mia Öhrns lussekatter. De var himla goda och saftiga. Jag tillsatte lite extra socker, för jag tycker alla recept jag prövat har haft för lite socker. Jag tycker om söta lussekatter:-) Men här är orginalreceptet iallafall.

Deg

50 g jäst
17 dl  (1020g) vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran à 0,5g
1½ dl socker
100 g rumsvarmt smör
250 g kesella

1 ägg till pensling
russin till dekor

1. Smula jästen i en stor degbunke.

2. Mät upp och blanda mjöl och salt.

3. Ljumma mjölken till fingervärme.

4. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

5. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och Kesellan. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna i 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.

6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

7. Dela degen i ca 35 mindre bitar och forma till önskade figurer. Lägg bullarna glest på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter.

8. Pensla bullarna  med uppvispat ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i ca 225 grader i ca 6-7 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar