tisdag 22 november 2011

Blåbärskola

Det här receptet finns med i Mia Öhrn nya julbok. Älskar hennes bakböcker för hennes recept är så lätta att följa och allt är så himlans gott också:-)

Receptet ska egentligen bakas med lingon men hade inga så det fick bli blåbär.

2 dl (100g) frysta och tinade lingon (eller färska vid säsong)
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap

Neutral matolja till formen

1. Klä en fyrkantig form, ca 15x15 cm, med bakplåtspapper, och smörj det gärna med lite matolja så att kolan inte klibbar fast.

2. Mixa lingonen (blåbären) med stavmixer eller i matberedare. Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull.

3. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till termometern visar 122 grader. Kontrollera konsistensen genom att göra ett kulprov. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.

4. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och försvara i rumstemperatur.

Smörpappret köpte jag från Åhlens i torsdags :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar