måndag 17 oktober 2011

Chocolate chip cookies & syltkakor

Det blev en del bakande under helgen. Skulle iväg till min kusin och självklart bakade jag något att ta med. Det blev lite småkakor i sin enkelhet. Så himla gott och så enkelt att göra.

Chocolate chip cookies

120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver0.25 tsk salt
100 g choklad av valfri smak ( Jag använde smartisar och mörkchoklad)
skal av 1 lime

Gör så här

1. Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.
2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
3. Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.
4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.
5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.




Syltkakor (ps. ett riktigt gammalt recept ds.)

I dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200g smör eller margarin
1 äggula
Sylt eller marmelad

1. Blanda socker och mjöl på bakbordet.
2. Lägg på matfettet i klickar och hacka med en kniv till en grynig blandning.
3. Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen mycket snabbt. Lägg den att vila minst en kvart i kylskåpet.
4. Sätt på ugnen på 175grader.
5. Kavla ut degen och tag ut runda kakor med mått. Lägg dem på smord plåt (bakplåtspapper går lika bra).
6. Fyll med valfri sylt eller marmelad och grädda kakorna guldbruna i ca 10-15min


Hoppas det smakar!

3 kommentarer:

  1. åhh du inspirerar mig massor till bak och fix! Nike har prinsesskalas(hon valde tema:) om en vecka och jag har snott en massa recept och ideèr utav dig :)

    Kram

    Ida & Nike

    SvaraRadera
  2. idag ska vi testa o baka dina syltkakor...

    SvaraRadera